Egy mozgalmas szeptember

 

Ahogy egy kicsit enyhültek a COVID-19 elleni harc szigorú szabályai, és a közösségek élete, úgy, mint a vállalkozások, és a vendéglátás levegőhöz jutottak, mit maszkok sűrű fátyla gátolt eddig, megélénkült, mint a nap melengette kaptár. Sárvár és vidékének méhészei több látogatást tettek, hogy újra megerősítsék a barátságok lassan elvékonyodó szálait. A sárvári méhészek látogatást tettek Nagykanizsán, Szombathelyen, Kaposváron, Pápán és saját rendezvényüket is megrendezték.

Augusztus végén Szent István ünnepe előtt, bajai méhészek látogattak el a sárvári klubházba, ahol egy vidám vacsorát költöttek el vendéglátóikkal. Az új kenyér ünnepén pedig Szabó Ervin méhésztárs könyvbemutatóján vettek részt Nicken, ahol új barátságok is kötöttek a méhészek.

Vendégek Bajáról

Augusztus utolsó szombatján, Nagykanizsán tették tiszteletüket a méhészek, úgy, mint: Makrai Attila, Balatoni László és Kelemen Balázs, Somogyi Gyula elnök meghívására. Egy előadás is színesítette a napot, amit Mészáros János kaposi méhész, országos vezetőségi tag adott elő, amiben bemutatta méhészetét, illetve országos ügyekről is beszélt. Az előadás után egy remek ebéd várta a vendégeket, amit természetesen a méhész feleségek felügyelete alatt készült el. Ízletes pogácsák, sütemények csalogatták a méhészeket a hatalmas kondér mellé.

Ebéd Nagykanizsán

Szeptember negyedik napján a sárvári várban tisztújító közgyűlést tartottak. Személyi változások történtek a vezetőségben, illetve az egyesület létszáma 100 fő fölé emelkedett, aminek következtében Felügyelő bizottságot kellett létrehozni, ami meg is történt. Változott az Egyesület küldöttének személye is. De a változásokat nem az elégedetlenség szülte, hanem az Egyesület szolgálatában megfáradt, vagy más elfoglaltság miatt munkáját elvégezni teljes mértékben nem tudó személyek saját maguk kérték felmentésüket. Így a következő négy évben az alábbi személyek irányítják a sárvári méhész közösség életét.

Elnök: Makrai Attila

Alelnök: Kelemen Balázs

Pénzügyi titkár: Balatoni László

Titkár: Szabó Ervin

Jegyző: Lendvai Róbert

 

A Felügyelő Bizottság

Elnök: Bognár Lajos

Tagok

Fliegler Zsolt

Balogh Ferenc

 

Küldött

Novák Gábor

 

Következő nap a sárvári méhészek ismét részt vettek a szombathelyi méhésznapon, ahol újra beszálltak a főzőversenybe, és a szép harmadik helyezést érték el, de a közönségdíjat is ők kapták meg. Ezúttal Nagy Gábor méhésztárs vezényletével készült el a finom gombás pörkölt. Az első helyezettek most a pápai méhészek lettek. A kellemes nyári napon megjelent méhészek, megemlékeztek Saághy Mihályról Vas megye tudós méhészéről, aki a XIX. század közepén tevékenykedett aktívan a magyar méhészet ügyéért. A látogatók meghallgathatták dr. Hegedűs Dénes előadását a varroa atkáról, és ellen való védekezés lehetőségeiről, majd Ábrahám Péter bioméhész mutatta be a védekezés egyik lehetőségét. Bárdics János elnök hagyományaikhoz híven jutalomba részesített egy gazdát, aki jó kapcsolatot ápol a méhészekkel, és ügyel a növényvédelem során a beporzó rovarokra is, majd azokat részesítette elismerésbe, akik mézet ajánlottak fel Egyesületüknek, jótékonykodás céljából. A méhésznapot Márkosi Kitti, I. udvarhölgy is megtisztelte.

Szabó Krisztián pápai méhészek elnöke, feleségével

Az eseménydús szeptemberi napok után a sárvári méhészek immáron tizenharmadik. alkalommal rendezték meg méhésznapjukat, szeptember harmadik hétvégéjén. A reggel, sátorveréssel kezdődött, majd délután négy óra után Csöngén megkezdődtek az ünnepségek, amelynek fényét emelte Ozsváth Laura Katalin Magyarország 2021. évi mézkirálynője és a vendég lovagrendek. Először Weöres Sándor és Károlyi Amy emlékházát látogatták meg. A tárlatból sok érdekességet megtudhatott az arra fogékony elme a XX. század közepének egyik legnagyobb magyar költőzsenijéről, aki ebben a kicsiny faluban látta meg a napvilágot, és töltötte gyerekkorát. A látogatás után az evangélikus templom udvarán fejet hajtottak a Tessedik akác kopjafájánál. Köszöntőt Szabó Ervin mondott, aki többek között elmondta a Tessedik akác legendáját, dicsérte a magyar akácmézet, felhívta a figyelmet a méhek védelmére. Szavai összecsengtek sokezernyi méhész óhajával. Ezután áldást osztott Garas Krisztina lelkész. A megemlékezést követően Magyarország mézkirálynője és lovagrendek felkötötték, az ősök iránti tiszteletük jeléül, az emlékezés szalagjait. A ceremóniát követően a királynő látogatást tett a csöngei evangélikus templomba, ahol megcsillogtatta zenei tehetségét. A három Sándor kis falujában, (Kisfaludi, Petőfi és Weöres), a mézkirálynő ujjai megszólaltatták a templom orgonájának sípjait, és a lágy dallamok megérintették a méhészek lelkét. A csendes elmélkedés után a méhészek visszatértek Sárvárra, ahol a klubház udvarán felvert sátorban esti mulatságot rendeztek, vacsorával egybekötve. Hajnalig szólt a dal, és a nevetés.

Koszorúzás a megalakulás helyén

Következő nap ünnepi szentmisével kezdődött, a Sárvári Szent László templomban, ahol a hozott mézeket megáldotta a hely plébánosa. A szentmise végén a méhészek felvonultak a városban, élén az 1934. évben készített egyesületi zászló másolatával. Az eredeti zászló a múzeumba várja a restaurálást. A menet először az Egyesület megalapításának emlékére állított emléktáblánál, állt meg. Ott Kelemen Balázs példának állította a jelenkor méhészei számára, az akkori méhészeket, akik sokkal mostohább körülmények között, minden támogatás nélkül alapították meg egyesületüket, amelynek életében aktívan részt is vettek, nemcsak tagok voltak. Ennek a valódi közösségi életnek eredménye lett az, hogy minden külső anyagi támogatás nélkül, önerőből építették fel a megalapítás után majd hat évvel közösségi házukat, melyet egy tanméhes vett körül, amely egészen a hatvanas évek elejéig fenn is állt.

Az országos megbecsülésüket mi sem bizonyította jobban, hogy az Egyesület megalapításának tizedik évfordulóján, az akkor még nagyközség Sárváron rendezték a magyar méhészek országos kongresszusát, amivel összekötöttek egy méhészeti kiállítást is, ahol osztrák, és szlovén méhészek is megjelentek. Az emléktáblát Makrai Attila elnök, és Ozsváth Katalin mézkirálynő koszorúzta meg. Ezután a sárvári Arborétumba vonultak a méhészek, ahol az Elmúlás fáját állították fel három évvel ezelőtt. Itt Horváth Antal emlékezett meg az elhunyt méhészekről, akik között ebben az évben ugyan sárvári, és környékbeli méhész nem volt, de mint mondotta, a távoli méhészbarátok elmúlása ugyanúgy űrt hagyott a sárváriakban, mint a közvetlen méhésztársaikban. Az ő emlékükre eresztettek léggömböket az ég felé, majd Lőrincz Sándor meggyújtotta az elhunyt méhészek lelkét szimbolizáló gyertyát, amelynek törékeny lángja, meg, -meglibbent az öles fák lombja alatt, mintha intett volna az élőknek. Erre az alkalomra írt Szabó Ervin dalt, Tolnai Judit énekelte el. Az Elmúlás fáját a mézkirálynő megkoszorúzta.

A várban már Bross Péter az OMME elnöke köszöntötte a vendégeket, dr. Máhr Tivadarral, a város alpolgármesterével és Ozsváth Laura Katalinnal egyetemben. A beszédek után a királynő felkötötte a lovagrendi zászlókra az összetartozást szimbolizáló királynői szalagokat. Az ünnepség záróakkordja egy megható, szép pillanat lett. A sárvári méhészegyesület javaslatára, Őri József gércei méhész több évtizedes példamutató méhészeti tevékenysége, és kiemelkedő közösségi munkája elismeréseképpen vehette át az OMME elismerő oklevelét Bross Péter elnök úr kezéből. Őri József azon személyek közé tartozik, akik csendben, feltűnés nélkül dolgoznak a helyi méhészekért. Több, mint egy évtizedig volt a sárvári méhészek küldötte, és delegálta azokat az országos küldöttgyűlésben. Mindig pontos, objektív beszámolót tartott a helyi méhészeknek az országos tervekről, eredményekről. Ötleteivel, észrevételeivel, mindig segítette a helyi vezetés munkáját, de soha nem tolta magát a reflektorfényben, amit soha nem szeretett, vakította. Méhesében nagy szakértelemmel dolgozott, dolgozik, és őszülő fürtjei soha nem akadályozták abban, hogy újat tanuljon, akár a fiataloktól is. Mindenkivel tisztelettel beszél, ha vitája is támad vele. Olyan ember, aki meghallja a mások szavát is, nemcsak a sajátját. Méltán kapta meg az elismerést.

             Őri József átveszi a díjat

Az ünnepség után Bross Péter, és Gere Antal tartott előadást. Az ebédről, a Platán Ízes Étterem gondoskodott. Az ebéddel záródott Sárváron a XIII. Méhészeti Nap, amit a vásárosok színes standjai színesítettek.

Kelemen Balázs

Képek: Makrai Attila, Toldi András és Kelemen Balázs

További képek