Jászberényi mézes napok

 

Egy nehéz év után, ha korlátok között is, de megtartották idén a XXXIII. Nemzetközi Mézvásárt és Méhésztalálkozót, ahol megválasztották a méhészek új mézkirálynőjét és udvarhölgyeit is, Jászberényben.

E nemes eseményen a Sárvár és Vidéke Méhészegyesület képviseletét a Sárvári Apiarius Mézlovagrend látta el, aki jelentős létszámmal jelent meg úgy, mint Makrai Attila, Balatoni László, Kelemen Balázs, Horváth Antal, Nagy Gábor, Novák Gábor és Fiegler Zsolt egyesületi tag.

A delegáció péntek délelőtt 10 óra tájban indult Sárvárról, és úgy 15 óra környékén érkeztek meg a magyar színjátszás hőskorának koronázatlan királynőjének, Déryné, Széppataki Rózának városába. A szállás elfoglalása és némi pihenő után megkeresték a jászi lovagokat, akik több hetes küzdelem után, már az utolsó kockákat tették be a rendezvény nagy építményébe.

Molnár Klaudia a Jászsági Méhészegyesület elnökének vezetésével pár lovag, méhész és segítőik dolgoztak a sportcsarnok területén, mikor a sárvári méhészek megjelentek. Rövid üdvözlés után a több érdekességen is megakadhattak a figyelő szemek.

Ajándék a sárváriaktól

A rendezvény fő mottója az „akácméz hungarikum” lett, és ennek jegyében az ország számos pontjáról kértek, és kaptak a jásziak akácmézet, amit kihelyeztek kóstolás céljából a közönség részére. Sárvár és vidékét a Dolgos Méhészet képviselte. Több, ötletes játék is várt arra, hogy másnap a gyerekek birtokba vegyék.

Az alkony a meghívott méhészeket Jászboldogházán érte, hisz Takács László nagymester jóvoltából, egy kellemes vacsora és esti fürdőzés várta őket ott. A meleg vizes medencében a gyógyvíz párájában ejtőzve élénk társalgás folyt, míg az úszómedencében mások petyhüdt izmaikat frissítették fel.

Másnap a rendezvényt a lovagok felvonulása nyitotta meg. Majd ezt követően az agrárminiszter a polgármester, illetve az OMME elnökének, Bross Péter köszöntője hangzott el. A beszédeket, és a mézkirálynő jelöltek bevonulását, csak páran követhették saját szemmel, hiszen a járványügyi előírások létszám korlátozást írtak elő. Az eseményeket a kívül rekedtek hangszórón követhették. A mézkirálynő választás eredményének kihirdetése előtt előadásokat tartottak, amelyeket sokan hallgattak meg.

A mézkirálynő jelöltek

Délután fél három után a magyar méhésztársadalom köszönthette új mézkirálynőjét, Ozsváth Laura Katalin személyében, aki Kokadról származik. Első udvarhölgye Fejérvári Dóra Hajdúnánásról, második udvarhölgye Márkosi Kitti Esztergomból lett. A közönségdíjat, Szabadi Laura nyerte el, aki Mórról érkezett.

A koronázási ceremónia egyben a Mézvásár, és méhésztalálkozó végét is jelentette. De nem azon maroknyi embernek, akik hetek óta kialvatlanul dolgoztak a háttérben, hogy minden rendben történjék ezen a jeles napon. Most vissza kellett állítaniuk mindent az eredeti állapotába és ez nem volt kis feladat. Tán nem kérkedés, de nem maradtak magukra, ugyanis a sárvári méhészek lovagok módján segítették őket ebbéli munkájukban, amit a jásziak egy kellemes vacsorával háláltak meg.

Másnapra már csak a búcsú maradt hátra és a sárváriak haza indultak Rába menti városkájukba Sárvárra.

Kelemen Balázs

képek: Makrai Attila, Kelemen Balázs

képek