Egy mézes nap Kanizsán

Ahogy véget értek a jubileumi megemlékezések Sárváron, már a következő héten két meghívásnak kellett eleget tenni a sárvári méhészeknek. Nagykanizsán, ahol a Dödölle fesztiválon kaptak a méhészek lehetőséget a bemutatkozásra, illetve Kaposvárra, ahol a szokásos mézes rendezvényeken vettek részt, de erről a résztvevők még nem közöltek információkat az Egyesület tagsága felé. 

Balatoni László és Kelemen Balázs díszőrségen az Sárvári egyesület zászlajával

Nagykanizsán Balatoni László, Makrai Attila, és Kelemen Balázs képviselte a sárvári egyesületet. A szívélyes fogadtatás után, a sárváriak több lovagrenddel együtt díszsorfalat állt a megnyitón, amit Somogyi Gyula a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnöke nyitott meg. A rendezvényen részt vettek és köszöntötték az egybegyűlteket, a város képviseletében az alpolgármester, a megyei agrárkamara elnök asszonya, illetve a hajdani polgármester, jelenleg parlamenti államtitkár, Cseresnyés Péter, és természetesen Páprádi Anna Bíborka a mézkirálynő Első Udvarhölgye is. Az OMME képviseletében Fekete József mondta el köszöntőjét. A sárvári méhészek, az új egyesületi zászlót bontották ki az ünnepségre. és az, az egyik díszévé vált az ünnepségnek, hol több dícsérő szót is kapott.

Somogyi Gyula elnök Páprádi Bíborkával

Ezek után a gyönyörű kanizsai főutcán meneteltek végig a mézlovagok, amit rengeteg ember tekintett meg, ezen a szép, meleg, őszi napon. A lovagok helyet kaptak egy időre a fesztivál nagyszínpadán, ahol, Páprádi Bíborka, Somogyi Gyula, és Fekete József hívta fel a figyelmet a mézre, arra a valóban nemzeti termékre, ami a lakosság számára bárhol elérhető, és valóban Magyarországon termelik meg, a magyar méhészek által tartott méhek. A beszédek után az első Udvarhölgy felkötötte a szalagokat a lovagok zászlaira.

Varga Tamás Imre előadás közben 

Ezután szakmai előadások következtek, ahol Páprádi Bíborka a méz jótékony hatásairól beszélt, tudományos bizonyítékokkal alátámasztva, majd, Varga Tamás Imre tartott méhészetéről, egy szellemes, vidám előadást, amiből kiviláglott az ágazat minden nehézsége, de a víg kedélyű Győr-Sopron megyei szaktanácsadó, túllépett ezeken a mai kocsmákon. Csányi Antal a glicerin - oxálsavas atka elleni védekezésről szólt. Őszintén hangsúlyozta, hogy három éves tapasztalatait tudja csak megosztani, mert egyelőre az On farmokon tett kísérleteken kívül igazán mélyreható kutatások nem folynak ebben az irányban. De, hangsúlyozta, ő három éve csak ezzel védekezik, és rendkívül kedvező tapasztalatai vannak. Fekete József OMME aktualitásokkal zárta a szakmai programokat.

Balatoni László és Makrai Attila Páprádi Bíborkával

A végére a közös ebéd jutott, ahol egy közvetlenebb csevegés mellett fogyasztottak el a méhészek. Majd lassan  útra keltek a vendégek, csupa jóérzéssel szívükben, hogy lám, Nagykanizsán is zajlik egy olyan méhészeti közösségi élet, ami magasabbra emelheti a magyar méhészet zászlaját.

Kelemen Balázs

képek: Makrai Attila és Kelemen Balázs

 

Előző: 95 év után          Tovább a képekre