Méhészpiknik Szombathelyen

 

Szeptember hatodik napja, kellemes majdnem nyárias vasárnapján a Sárvár és Vidéke Méhész Egyesület számos tagja eleget tett annak a baráti meghívásnak, amelyet a Szombathelyi Méhészegyesület küldött meg a vasi egyesületek felé, illetve a pápai Méhész egyesületnek. A meghívás mellett, egy főzőversenyre is hívták a szombathelyi méhészek vendégeiket, amelyben több csapat is részt vett, mint például a sárvári Mirabolán csapat Horváth Antal vezetésével

Horváth Antal a Mirabolán csapat séfje

Reggel nyolc órakor már rotyogtak a kondérok, és a kámoni arborétum őszi húrján gyomort korgató illatfelhők szálltak alacsonyan a harmatos pázsit felett.

Munkában a Mirabolán csapata

Ám a szombathelyi egyesület nem csak a kulináris élvezetekre gondolt, hanem a szellem frissítésére is. Míg főttek az ételek a kondérokban Sipos József, Sipos gazda tartott egy káprázatos előadást, amely majd bő két óra volt, de a hallgatónak egy percnek tűnt. A hódmezővásárhelyi méhész, és növényorvos, igyekezett az érem azon két oldalát bemutatni, amelynek egyik felén a méhész, a másikon a gazdák állnak. Sipos gazda mindkettőt ismeri és olyan dolgokra is rávilágított, amely segíthet a két majdhogynem szemben álló felet egymás mellé állítani.

Sipos József

Az előadás végén a zsűri sorra járta a csapatokat, hogy értékelje a szakácsok remekműveit De a vendégek is kaptak egy jegyet, amit annak csapatnak adhattak oda, amelynek étke a legjobban ízlett nekik. A Mirabolán csapat olyan ebédet rázott ki az ujjából, hogy még a kondér alját is kitörölték.

Az ebéd után Bárdics János az Szombathelyi Méhész Egyesület új elnöke emelkedett szóra. Köszöntötte a meghívottakat, akik közt Magyarország II. udvarhölgye, Szemerits Eszter is jelen volt, és emelte a rendezvény amúgy is magas színvonalát. Az eseményt megtisztelte Horváth Gábor is, a kámoni városrész városi képviselője is. Ők adták át a díjakat a főző verseny helyezettjeinek. akik közül harmadik lett az Oxál csapat, második Csupor csapat, és első a sárvári Mirabolán csapata, akik elvitték a közönségdíjat is.

            Horváth Antal átveszi az okleveleket

A díjátadó után, Sághy Mihály fából faragott szobrát leplezték le ünnepélyesen, ami Czimber Miklós faragott ki. Sághy Mihály volt a hely földbirtokosa a XIX. században, és jó nevű méhész is volt egyben. Az ő fia István alapította a kámoni arborétumot. Mihály egy méhész kalendáriumot írt, amit ma is lehet kedvvel forgatni, és összehasonlíthatják a méhészek mi is változott az óta.

Avatást követően, talán az országban egyedülállóan, olyan mezőgazdászoknak adtak át nívódíjakat, akik példaértékűen működtek, működnek együtt a méhészekkel. Az ünnepség után egy hársfát ültettek a II. Udvarhölgy közreműködésével

Ezzel a nap el is telt. Egy kis zeneszó mellett még folyt a társalgás, de lassan a legtöbb vendég útra kerekedett hazafelé elégedetten gondolva arra, hogy valami történik Szombathelyen, amely egy olyan megújhodó méhész közösség központja lehet, amely felfigyelhet az ország méhész társadalma, és a civilek közönsége is.

Kelemen Balázs

 

Új királynő... További képek    A tizenkettedik...