Ahol a folyó a tengerbe fut

Mint már több éve a Sárvár és Vidéke Méhész Egyesületet Erdélyben is képviseli az Egyesület Mézlovagrendje. Idén is eljutottak a zöld lovagok Erdélybe, de még azon is túl. Az első estén Tibódon szálltak meg, majd kora hajnalban indultak majd ötszáz kilométerre távolabb Verne regényének vadregényes tájára a Duna Deltába, amelynek nagy része a Világörökség része.

Duna a Delta torkolatban

Nagy Gábort, Novák Gábort, és Horváth Antalt, nemcsak a családtagjaik kísérték el erre a hosszú útra, hanem számos erdélyi méhészkolléga is velük tartott. hogy védőszárnyaik alatt járják be a tájat.

Először egy Dorel nevezetű úrnál jártak, aki a román mézfelvásárlók egyike. Dorel jól beszélt magyarul, hisz felesége székely lány. A székely méhészek is általában azokkal a gondokkal küzdenek, mint anyaországbeli társaik. A tavalyi mézük árát még csak idén kapták kézhez. Dorelnek professzionális mézkiszerelő üzeme van, ahol az egalizált mézet Németországba szállítja ki. Ez mellett a legmodernebb asztalosműhellyel is rendelkezik, ahol nagy számban gyártanak keretléceket. Az üzem udvarán a mézes hordók valóságos hegyeket képeznek. A mézfelvásárló ez mellett méhészkedik is, bucfast méhekkel.

Az üzemben

Ezután a társaság Tulceaba ért, ahol hajóval indultak a szállásukra. A környéken található a világ legnagyobb hársfaerdője, amely közel 650 000 ha és konténer hátán konténer áll körülötte, mint huszita szekértáborok, mikor virágzásnak indul. A Delta vidékén, egy Professzornak hívott tanárember volt a vezetőjük, aki miután felhagyott a tanári foglalkozással, méheiből, amik negyven családot tesznek ki, és idegenvezetésből él. Letea nevű faluban is jártak, ahol megállt az idő. A házak cölöpökön álltak. A környéken ezerszám élnek a vadlovak, a folyó olyan tiszta, inni lehet belőle. Sokszor nádi farkassal is találkoztak.

Az udvarszékhelyi mézes napokon

A kirándulás után visszatértek Székelyudvarhelyre, ahol kezdődtek a mézes napok. A helyi fürdőben kellemes órákat töltöttek, miközben baráti beszélgetést folytattak. Másnap a mézes nap nyitányát a felvonulás adta meg, ahol több magyarországi mézlovagrend vett részt. A mézes napon megkoszorúzták Örösi Pál Zoltán emlékszobrát is, a szülőházánál. A rendezvényeket bál zárta, Az ünnepi eseményeken Magyarország mézkirálynője is részt vett.

Elmondások után lejegyezte: Kelemen Balázs

Képek Nagy László

 

Előző: A méz mes...      További képek       Következő: Könyvbem...