Lovagok a méhésznapon

 

Már tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Sárvár és Vidéke Méhészegyesület méhésznapját Sárváron, amelyen ismét számos mézlovagrend vett részt, illetve Mohácsi Klaudia, a 2022. év mézkirálynője, és második udvarhölgye Csapó Noémi. Habár a hivatalos események csak szombat délután kezdődtek, de péntek este a Sárvári Apiarius Mézlovagrend két tagja, Novák Gábor, és Horváth Antal, a járvány miatt meglazult baráti szálakat kötötte szorosabbra, és vacsorát adtak a székelyudvarhelyi lovagoknak, Németh Zsoltnak, valamint a sárvári mézlovagoknak. Lehetne itt most hangzatos szavakat zengeni a kemencében sült halról, és vadról, amelyet feltálaltak, de arra minimum egy Arany János – i tehetséggel megáldott költőnek kell lennie, hogy ezekről az ételekről ódát írjon, és minimum egy új Latinovits Zoltán, hogy ezt az ódát el is szavalja. Talán eme két csillag munkája tudná visszaadni azokat az ízeket és a pazar látványt, amelyek ezek az ételek nyújtottak a vendégeknek. A munkában serényen részt vett, mint mindig, és a háttérben szerényen visszahúzódott Novák Gábor felesége Csilla, de az ő asszonyi vezérlete nagyon is szükséges volt ahhoz, hogy az este jól sikerüljön. Vendégek szemmel láthatóan jól érezték magukat, hisz az őszi, estébe forduló, az érett szőlőtől illatozó sárvári hegyközség hangos volt a sok kacajtól.

Vacsora a Novák családnál

Másnap szombaton a méhészek felverték vendégváró sátrukat a klubházuk udvarán. Majd, miután megérkeztek vendégeik, az ország minden tájáról, a méhészek elindultak Csöngére, hogy leróják kegyeletüket, az ország első akácfáinak egyikénél, mely az evangélikus templom udvarán áll, és holt törzse, mint az ősök totemje mered az égnek örök mementóként. A templomban Garas Krisztina lelkész istentiszteletet adott a mézlovagok tiszteletére, kiemelve, a méhek, és az Úr erős kapcsolatát, amiből a tejjel mézzel folyó Kánaán forrásai fakadnak.

Szabó Ervin már a hajdani akácfánál, a sárvári méhészek által felállított kopjafájánál köszöntötte a mézlovagokat. A köszöntő után a lovagrendek képviselői szalagot kötöttek a kopjafára, ahogy azt mézkirálynő és udvarhölgye is tette. A kis ünnepség után, a méhészek, és vendégeik a klubházban folytatták az estét, ahol már a szorgos szakácsok, és kuktáik,  várták őket a finom étekkel. Molnár Andrea, Benedikti Árpádné, Móni, Nagy Gáborné, Ági, Makrai Attiláné Margit, és Andrea párja Horváth Attila, és Balatoni László készítették, és tálalták fel a vacsorát. A Novák házaspár ízletes langallóval lepte meg a vendéghadat, akik, percek alatt elpusztították azt. A vacsora mellé, ital is járt, és hegedűse is lett a mulatságnak, és hamarosan hegedűszó mellett, számos nóta, népdal csendült fel a sárvári estben.

Mohácsi Klaudia, és Csapó Noémi

Másnap a lovagok felvonultak dobszóra a városban, és megálltak annál az épületnél, ahol egykor a sárvári egyesület megalakult kilencvennyolc évvel ezelőtt. Itt Kelemen Balázs rövid múltidézése után, Makrai Attila elnök, a mézkirálynővel, és udvarhölgyével megkoszorúzták azon emléktáblát, mely emlékezteti az arra járót, a hajdani megalakulás nemes pillanataira.

Ezután az Arborétumban álló Elmúlás fájánál emlékeztek meg a méhészek elhunyt társaikra, akiknek emlékét Horváth Antal elevenítette fel. dr. Borovics Attila igazgató úr, pedig a méhészet, és erdészet szoros kapcsolatát hangsúlyozta. A gyertyagyújtás után, amelynek lángja az eltávozott méhészek lelkét szimbolizálta, Dolgos Anikó kisfiával, Leventével, felengedték a fehér léggömböket az ég felé, reményt adva mindenki számára, hogy az elmúlás csak egy pillanat, hisz életünk folytatódik gyermekeinkbe, vagy tetteink maradandóságában.

A három új lovag:balról jobbra, Szabó Ervin, Fiegler Zsolt, Nagy László

A várudvarra bevonuló mézlovagok,  vendégek, civil érdeklődök tanúi lehettek három új sárvári mézlovag felavatásának. Szabó Ervin, Nagy László, és Fiegler Zsolt, a Sárvári Apiarius Mézlovagrend talárját magukra húzva, esküvel erősítették meg a sárvári méhészek lovagrendjéhez való tartozásukat. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Máhr Tivadar, Sárvár város alpolgármestere, és dr. Rusvai Miklós, az OMME vezetőségének tagja, aki az ünnepség után előadást is tartott a város házasságkötő termében. A napot ebéd és fürdőzés zárta. A várban egész nap vásár volt. ahol a mézen kívül, más izgalmas tárgyak kínálták magukat.

Kelemen Balázs

Képek: Molnár Andrea, és Kelemen Balázs

Tovább a képekhez