Harminc év után

 

Huszonnégy

Vörös fénnyel izzott a tűz.

A szabadság hamuvá lett.

Minden, ami volt, elveszett.

Nem maradt más, csak hideg űr.

 

Csend volt. Csak a méhek mentek

Bősz szerelemtől szédülve,

Majd szőlőfürtként lecsüngve,

Új családot. teremtettek.

 

Jött a repce, majd az akác,

És ők hittek a tavaszban,

Hogy lesz nektár a virágban,

Feltámadás, a halál után.

 

S felvirradt húsvét hajnala.

Nyugatról csendes eső jött,

És az alkony fénye mögött,

Ledőlt a zsarnokság fala!

 

Lett a jövőnek reménye.

Az emlékek visszatértek.

Örökségük, mit megleltek,

A pár méhészt eggyé tette!

 

A sekrestye homályából

Huszonnégy pár kéz emelte

a szikrázó napsütésbe

Az elrejtett méhész zászlót.

 

Mely ma is feszül a szélnek,

Hisz százan emelik rúdját

 múltjuknak százados útján,

Mit a huszonnégy talált meg

 

Ezzel a Kelemen Balázs verssel kezdődött a Sárvár és Vidéke Méhészegyesület újjáalakulásának 30. évfordulójának alkalmából megrendezett  ünnepi megemlékezés, a sárvári Nádasdy étteremben, 2023. július 31. napján. Az ünnepséget megtisztelte a város vezetésének két tagja: dr. Máhr Tivadar, és Szabó Zoltán alpolgármester urak, illetve dr. Kondora Bálint a Vas vármegye közgyűlésének alelnöke 

1993. július 31. én az alábbi huszonnégy ember írta alá ezen a napon, harminc évvel ezelőtt belépési szándékukat, a vár dísztermében. 

Baranyai László

Benczik Károly

Horváth Ferenc

Kalmár Ferenc

Kiss László

László István

Makrai Pál

Móger János

Molnár Kálmán

Molnár László

Nagy Imre

Nagy István

Pataki József

Zsoldos Imre

Gaál János

Gájer János

Horváth Antal József

Horváth Zoltán

Hustiker László

Kiss Sándor

Molnár János

Németh Béla Bejcgyertyános

Németh Béla Sárvár

 

Sajnos közülük, már csak 9 ember él, hisz eltelt már 30 év. Harminc év! A méhek világában, szinte mérhetetlen ez az idő. Több száz generáció születését, és halálát jelenti. Az emberi életben létünknek talán harmadát teszi ki, ha nem felét, de a nagy körforgásban, szinte semmit nem jelent.

Harminc év. Mondhatnánk, az ember ekkor válik felnőtté. Már túl van a gyerekkor boldog felelőtlenségén, a kamaszkor vad lázadásain, az ifjúkor világmegváltó tervein. Bölcsebbé lesz: dolgozik, családot alapít, a társadalom egyik építőkövévé válik. Igen, és tán ekkor jelennek meg az első szarkalábak a szemei alatt. Élete harminc éve az a talapzat, amelyre építi saját sorsát, és a következő generációk jövőjét.

A sárvári egyesület idestova 100 éve megteremtette azt a fundamentumot, amire alig tíz év alatt olyan szellemi közösséget teremtett, amitől Sárvár, az akkori országos sajtó látóterébe került, és Egyesületük tíz éves jubileumát nem csak a város, de az egész ország ünnepelte, a két kezükkel és hitükkel épített méhes házukban, asszonyi kezektől varrt egyesületi zászlójuk alatt.

De ezt az örökséget, felégette a vörös csillag, pusztító, lángot okádó sárkánya, és feledésre ítélte. De a szabad, emberi gondolat nem hagyta ezt, és harminc évvel ezelőtt, Németh Béla vezetésével ez a 24 ember újra megtalálta örökségét, és újraépítették közösségüket, amely az óta is él, gyarapszik. A harminc év munkája során az Egyesület kapcsolatai már a határokon túlra nyúlnak, és ezzel Sárvár hírnevét is öregbítik

Az ünnepség háziasszonya Dolgos Anikó volt. Először a az egyesületi, illetve a lovagrendi zászló vonult be, vert dob ütemére. A megemlékezők az elhunytak emlékére gyertyát gyújtottak, majd Makrai Attila elnök köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően dr. Máhr Tivadar is üdvözölte az ünnepelteket, és az ünneplőket. Kelemen Balázs pedig előadást tartott a 30 éves egyesület a városban, a városért, méhész közösségéért végzett munkájáról 1993-tól, napjainkig. Az előadás után Vajda András művészi zenei kompozíciója emelte az ünnepély fényét.  dr. Kondora Bálint tolmácsolta Vas vármegye közgyűlésének elnökének üdvözletét, és a évforduló alkalmából emléklapot adott át az Egyesületnek. 

Lobognak a gyertyák az elhunytakért

Ezt követően, az Egyesület is emléklapokat nyújtott át, a még élő méhész legendáknak. S ezzel a mozzanattal fejeződött be az ünnepség. A zászlók kivonulása után, díszvacsora zárta az ünnepi megemlékezést.

Kelemen Balázs

kép: Makrai Attila, Mogyoróssy Csongor, Kelemen Balázs

További fotók