Majranek Krisztina
Mézvers
(Ex acacia)
Akácfa májusban
szépen kivirágzik,
hófehér fürtökbe
méhek hada mászik.
Gyűlik a sok nektár
a kehely közepén,
telik a mézgyomor,
a dolgozó serény.
Kaptárakban eztán
nagy a sürgés-forgás,
készül már a friss méz,
kell az erőforrás.
A méhlaknak súlya
egyre növekedik,
s ha jelez a mérleg,
a mézet kipergetik.
Színe enyhén sárga,
szinte kristálytiszta,
s mennyi mindenre jó!
Oly hosszú a lista:
Illatos akác ad
folyékony aranyat,
kiskanálnyit ebből,
s nem lesz sok a savad.
Étvágyad javítja,
könnyen emészthető,
méz, méz, méz s rövidül
a gyógyulási idő.
Mellékíze nincsen,
lassan ikrásodik,
megfázáskor gyakran
ajánlják a dokik.
Köhögésed ellen
egyél egy kis mézet,
torokfájásod is
ezzel érhet véget.
Baktériumoktól
hamar megszabadít,
a finom akácméz
gyulladást csillapít.
Immunrendszeredet
erősíti szépen,
ha pár csupornyi lépest
fogyasztasz egy évben.
Kőkeményen sportolsz?
Munkád fizikai?
A méz majd izmaid
lazítja, s növeli.
Bőröd selymessé lesz,
rugalmas és puha,
ez is a méztől van,
s ez nem üres duma.
Világszerte érte
rajong a publikum,
a magyar akácméz
most már hungarikum.