Majranek Krisztina

Mézvers

 (Ex acacia)

 

Akácfa májusban

szépen kivirágzik,

hófehér fürtökbe

méhek hada mászik.

 

Gyűlik a sok nektár

a kehely közepén,

telik a mézgyomor,

a dolgozó serény.

 

Kaptárakban eztán

nagy a sürgés-forgás,

készül már a friss méz,

kell az erőforrás.

 

 

A méhlaknak súlya

egyre növekedik,

s ha jelez a mérleg,

a mézet kipergetik.

 

Színe enyhén sárga,

szinte kristálytiszta,

s mennyi mindenre jó!

Oly hosszú a lista:

 

Illatos akác ad

folyékony aranyat,

kiskanálnyit ebből,

s nem lesz sok a savad.

 

Étvágyad javítja,

könnyen emészthető,

méz, méz, méz s rövidül

a gyógyulási idő.

 

Mellékíze nincsen,

lassan ikrásodik,

megfázáskor gyakran

ajánlják a dokik.

 

Köhögésed ellen

egyél egy kis mézet,

torokfájásod is

ezzel érhet véget.

 

Baktériumoktól

hamar megszabadít,

a finom akácméz

gyulladást csillapít.

 

Immunrendszeredet

erősíti szépen,

ha pár csupornyi lépest

fogyasztasz egy évben.

 

Kőkeményen sportolsz?

Munkád fizikai?

A méz majd izmaid

lazítja, s növeli.

 

Bőröd selymessé lesz,

rugalmas és puha,

ez is a méztől van,

s ez nem üres duma.

 

Világszerte érte

rajong a publikum,

a magyar akácméz

most már hungarikum.