Kis falu nagy eredményekkel

Niklát, ennek a kis Somogy megyei falunak a nevét már nemcsak nagy birtokosáról, a magyar "Horácról" Berzsenyi Dánielről ismerik immár, hanem néhány méhész közmunkájának köszönhetően a magyar méhészet közösségi életébe is bevéste nevét.

Niklai Szent Ambrus szobor

A Sárvár és Vidéke Méhész Egyesület képviseletében a Sárvári Apiarius mézlovagrend néhány tagja, úgy, mint Kiss Csaba, Balatoni László, és Kelemen Balázs látogatott el Niklára, ez év július 20. napján, szombaton, hogy részt vegyenek a Niklai Szent Ambrus Mézlovagrend „Méhek napja” elnevezésű rendezvényén. Ennek a meghívásnak azért is örömmel tettek eleget a sárvári méhészek, mert a nagy költő Berzsenyi Dániel, ezer szállal kötődött vas megyei Kemenesháthoz, amitől a Rába parti fürdőváros már nem esik távol, s minden vas megyei Weöres Sándor mellett Berzsenyi Dánielt „mi földink” – nek tartja s rátartin büszke rájuk.

Mézlovagok az ünnepségen

Kellemes nyári napon érkeztek a sárváriak Niklára, ahol hamarosan meglepetések halma várta őket. A rendezvényre szép számmal érkeztek lovagrendek, akiknek tagjai között számos ismerős rázott ismét kezet. Az ünnepséget a falu polgármester asszonya nyitotta meg. Az ünnepségen részt vett Bross Péter az OMME elnöke, és Páprádi Bíborka Első udvarhölgy is. Az ünnepségen mézlovagot is avattak, illetve a helyi királynőt is megkoszorúzta az első udvarhölgy. Az ünnepséget követően a méhészek meghallgatták a frissen átadott pazarul felújított interaktív méhes házban Szabó István professzor előadását, majd körbe sétáltak a ház termeiben, ahol egyik ámulatból a másikba estek. A gyerekeket elkápráztató interaktív játékok hívogatóan csábították. Pörgető, virtuális kirakó,  és ki tudja még mi,  a méhekről, és környezetükről, és a méhészetről  szólt.

Interaktív pörgető

A vendégeket ezután egy felséges ebéd várta amit, a felállított pavilonok alatt fogyasztottak el a lovagok. Folyt a beszélgetés a rossz szezonról, a jövőről, de a szép napot nem tudta beárnyékolni semmi rossz. A napot egy nyugdíjas német kórus előadása zárta le. Sajnos a sárvári méhészeknek indulni kellett haza, így nem tudták megnézni sem egy méhészetet sem Berzsenyi múzeumot, de remélhetőleg ezt a jövőben pótolni tudják majd.

Kelemen Balázs

 

Előző: Látogatások          Tovább a képekre